blonde haren vrouw haar gezicht aan te raken

Kun je bruin worden achter een raam? Mythes over de zon Ontkracht

Ontdek of je bruin kunt worden of verbranden door een raam en de antwoorden op andere mythes over de zon.

KUN JE BRUIN WORDEN OF VERBRANDEN ACHTER GLAS?

Het eenvoudige antwoord is ja, je kunt zowel bruin worden als verbranden achter ramen. Een raam filtert sommige UV-stralen, maar niet allemaal, waardoor de misvatting ontstaat dat het volledige bescherming biedt. Ramen bieden slechts gedeeltelijke bescherming, waardoor mensen kwetsbaar blijven voor zonneschade door glas. 

Dit artikel helpt meer veelvoorkomende mythes over zonnebrand en zonnebaden te ontkrachten, zodat je je huid kunt beschermen in verschillende zonnegerelateerde scenario's.
 jonge vrouw die Nivea Sun UV Face Specialist gezichtscrème gebruikt

Kun je bruin worden achter glas?

Kortom, ja het is mogelijk. UVA-stralen, die verantwoordelijk zijn voor bruining, kunnen door de meeste ramen dringen en zo bijdragen aan bruining en huidbeschadiging. De mate van bruining zal echter waarschijnlijk minder intens zijn in vergelijking met directe blootstelling buitenshuis. Het is belangrijk om te onthouden dat langdurige blootstelling aan UVA-stralen, binnen of buiten, nog steeds schadelijk kan zijn voor je huid.

 

Kun je verbranden achter glas?

Ook hier is het korte antwoord ja, hoewel het vrij zeldzaam is, kun je door ramen heen verbranden bij langdurige blootstelling. Hoewel je misschien niet meteen zonnebrand waarneemt, kan het vaak wel uitgesteld worden. 

Bovendien kan langdurige blootstelling aan zonlicht door glas leiden tot andere huidproblemen zoals huidbeschadiging, vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op huidkanker. Het is belangrijk om beschermende maatregelen te nemen als je langere tijd in de buurt van ramen doorbrengt, om mogelijke schade door UVA-stralen te minimaliseren. 

Kun je verbranden door de ruiten van auto's?

Ja, dat kan. Het glas van autoruiten is ontworpen om UV-straling te filteren, maar doet dat verre van perfect. De voorruit blokkeert meestal de meeste UVA- en UVB-straling, terwijl het schuifdak en de ramen meestal meer doorlaten - wat betekent dat je eerder bruin of verbrandt van bovenaf of opzij dan van voren.

Een onderzoek uit 2016 heeft aangetoond dat de voorruit van een auto tot 96% van de UVA-stralen tegenhoudt, terwijl het raam aan de bestuurderskant slechts 71% tegenhoudt*. Er zijn ook meerdere onderzoeken die aantonen dat mensen die een groot deel van hun leven autorijden een verhoogd risico hebben op door UV-straling veroorzaakte huidschade.

*Brian S Boxer Wachler, Assessment of Levels of Ultraviolet A Light Protection in Automobile Windshields and Side Windows. JAMA Ophthalmol. 2016 Jul 1;134(7):772-5.*Brian S Boxer Wachler, Assessment of Levels of Ultraviolet A Light Protection in Automobile Windshields and Side Windows. JAMA Ophthalmol. 2016 Jul 1;134(7):772-5.

VITAMINE D-PRODUCTIE NA BLOOTSTELLING AAN DE ZON ACHTER RAMEN

Hoewel zonlicht cruciaal is voor de aanmaak van Vitamine D, worden UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor dit proces grotendeels weggefilterd door glazen ramen. Hoewel bij een raam zitten je humeur een boost kan geven, is het geen efficiënte manier om voldoende Vitamine D aan te maken. 

3 FACTOREN DIE INVLOED HEBBEN OP BRUINEN OF VERBRANDEN DOOR EEN RAAM

Het risico dat de zon invloed heeft op je huid binnenshuis hangt af van een aantal factoren, waarvan de belangrijkste zijn:
 jonge vrouw die Nivea Sun gezichtscrème gebruikt
  1. Het type glas: 
    De hoeveelheid UV-straling die de ruit kan binnendringen hangt af van het type glas en beglazing. De penetratie verschilt bijvoorbeeld voor ramen met enkel glas en ramen met dubbel glas, en voor getinte en ongekleurde ramen.

    - Enkele beglazing: 
    Laat meer UV-straling door het glas dringen, waardoor het risico op verbranding en huidbeschadiging toeneemt voor mensen in de buurt van het raam.
    - Dubbele beglazing: 
    Biedt een betere UV-bescherming door de hoeveelheid UV-straling die door het glas kan dringen te verminderen, waardoor een veiligere (maar niet volledig veilige) omgeving ontstaat voor mensen in de buurt van het raam.
    - Raamtinten of -folies:
    Specifieke tinten of films kunnen op ramen worden aangebracht om de hoeveelheid UV-stralen die door het raam kunnen dringen te verminderen, waardoor een hoger beschermingsniveau wordt geboden dan bij standaardglas.
  2. Tijd die naast het raam wordt doorgebracht: 
    Hoe langer je in de zon staat, hoe groter de kans dat de zon je huid aantast.
  3. Huidtype:
    De hoeveelheid en het type melanine dat je huid kan produceren, kan de gevoeligheid voor blootstelling aan UV beïnvloeden

KUN JE DOOR DE WOLKEN HEEN BRUIN WORDEN?

Je kunt nog steeds bruin worden en verbranden door wolken. Hoewel wolken voor wat natuurlijke schaduw kunnen zorgen, is het een veel voorkomende mythe dat UV-stralen volledig worden tegengehouden. In werkelijkheid filteren ze slechts een deel van de UV-stralen, wat betekent dat er op bewolkte dagen nog steeds een potentieel risico is op door de zon veroorzaakte huidschade.

MENSEN DIE RISICO LOPEN OP ZONBESCHADIGING DOOR RAMEN

1. Rijden voor de kost of lange autoritten

Mensen die veel autorijden, zoals vrachtwagenchauffeurs, bezorgers of taxichauffeurs, lopen een verhoogd risico op zonneschade door autoruiten. Ze brengen allemaal lange uren op de weg door met aanzienlijke blootstelling aan de zon en het is raadzaam om regelmatig zonnecrème aan te brengen vanwege langdurige blootstelling aan de zon door de ruiten. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de onderarm en het gezicht van de bestuurder, omdat deze meestal het meest worden blootgesteld aan de zon.

moeder en kind

2. Kinderen op de achterbank van de auto

Kinderen op de achterbank moeten zich ook voor de reis insmeren met zonnebrandcrème, vooral als ze bij de ramen zitten. Het is raadzaam om tijdens een lange autorit ten minste elke 2 uur opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. 

De NIVEA SUN Babies and Kids Sensitive Protect Spray SPF 50+ is een zeer effectieve, waterbestendige zonnebrandcrème die snel intrekt en geen parfum bevat. De verzachtende formule met Organische Kamille-extracten is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van kinderen en baby's. Deze spray beschermt tegen UVA- en UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en helpt het risico op huidreacties door de zon te verminderen.

Een andere zonnebrandcrème is de NIVEA SUN Kids Ultra Protect & Play Lotion SPF 50+ die langdurige bescherming biedt tegen UV-stralen en extra waterbestendig is. De makkelijk aan te brengen formule is perfect om op de kinderhuid aan te brengen voordat je op een zonnige dag in de auto springt naar het strand of het meer.

3. Werken in de buurt van ramen

Wie thuis of in glazen gebouwen werkt, kan blootgesteld worden aan aanzienlijke hoeveelheden zonlicht, vooral op bepaalde momenten van de dag. Wie in de buurt van ramen werkt, moet de blootgestelde huid insmeren met zonnebrandcrème of raambekleding gebruiken om de blootstelling aan UV-straling te verminderen.

Overzicht Feiten

BRUIN WORDEN DOOR EEN RAAM

Kun je bruin worden door een raam?
Je kunt nog steeds bruin worden door een raam, omdat glas de zonnestralen die verantwoordelijk zijn voor bruining niet helemaal tegenhoudt. 

Factoren die de bruining binnenshuis beïnvloeden:
De effectiviteit van bruinen binnenshuis varieert afhankelijk van het type glas, de blootstellingstijd en het huidtype.

UV-stralen en hun interactie met glas:
Zowel UVA- als UVB-stralen worden gedeeltelijk tegengehouden door glas, maar bij langdurige blootstelling kunnen ze soms toch zonnebrand of een bruine kleur veroorzaken. Om huidbeschadiging door UV-stralen te voorkomen, moet je zonnebrandcrème dragen als beschermingsmaatregel.

7 ZON-MYTHEN ONTKRACHT

  1. Mythe 1: Je kunt de schade van zonnebrand herstellen met aftersunproducten
    Hoewel aftersunproducten verlichting kunnen bieden door de huid te hydrateren en te verkoelen, is het belangrijk om te weten dat ze de schade die de huid heeft opgelopen door zonnebrand niet ongedaan kunnen maken. 
  2. Mythe 2: De zon is het sterkst als hij het warmst is
    De intensiteit van de UV-straling van de zon wordt niet alleen bepaald door de temperatuur. De zon is meestal het sterkst tijdens het middaguur, wanneer de zon op haar hoogste punt aan de hemel staat. Dit hoeft niet samen te vallen met het heetste deel van de dag.
  3. Mythe 3: Getinte ramen bieden volledige UV-bescherming
    Getinte ramen verminderen zichtbaar licht en warmte, maar garanderen geen volledige UV-bescherming. Controleer de specificaties van de tint, want er kan nog steeds wat UV-straling binnendringen.
  4. Mythe 4: Zonnebrandcrème blijft de hele dag zitten
    Zonnebrandcrème die de hele dag blijft zitten is een veel voorkomende misvatting die kan leiden tot meer huidbeschadiging op de lange termijn. Zonnebrandcrème is het doeltreffendst als hij de hele dag door consequent wordt aangebracht.
  5. Mythe 5: Zonnebrandcrème is niet houdbaar
    Zonnebrandcrèmes hebben een vervaldatum. Je kunt op de verpakking van je zonnebrandcrème kijken of er een klein open potje op staat met het aantal maanden dat het product na opening nog gebruikt kan worden.
  6. Mythe 6: Mensen met een donkere huid verbranden niet
    Alle huidtypes kunnen verbranden, ook de donkere huid. Mensen met een lichtere huidskleur zullen er rood, pijnlijk en opgezwollen uitzien. Donkere huidtinten veranderen misschien niet van kleur, maar kunnen geïrriteerd, gevoelig, jeukend en pijnlijk aanvoelen. 
  7. Mythe 7: Als je eenmaal verbrand bent, is de schade gedaan
    Zonnebrand is geen garantie voor huidkanker. Dit verhoogde risico komt door de opeenstapeling van onherstelde schade na verloop van tijd. Door je huid te beschermen door de schaduw op te zoeken, je te bedekken en je in te smeren met zonnebrandcrème kun je het risico zo klein mogelijk houden.

VEILIGHEIDSMAATREGELEN TEGEN DE ZON

De huid beschermen tijdens blootstelling aan de zon:

Beschermende kleding: kleding is je eerste verdedigingslinie. Hoeden, zonnebrillen en lichtgewicht kleding met lange mouwen kunnen je beschermen tegen UV-stralen.

Timing is belangrijk: probeer de piekintensiteit van de zon tussen 10 uur 's ochtends en 4 uur 's middags te vermijden. Als je buiten bent, zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op en smeer je de hele dag in met zonnebrandcrème.

Zonnebrandcrème voor het lichaam: Bescherm je lichaam met zonnebrandcrème, vooral de lichaamsdelen die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals je handen en nek. 

Zonnecrème voor het gezicht: smeer je gezicht dagelijks in met zonnecrème als proactieve maatregel om je huid zowel binnen als buiten te beschermen. Ontdek NIVEA Invisible Daily Fluid SPF 50+, verrijkt met Licochalcone, een krachtige antioxidant, terwijl het ook een ultralichte vloeibare formule is, die niet vet is en geen witte resten achterlaat.

jonge vrouw die NIVEA SUN Protect & Moisture Lotion SPF 50+ gebruikt

Wat te Doen bij Blootstelling aan de Zon:

Koel de huid:
Neem een koel bad of douche om de huid te helpen kalmeren. Vermijd het gebruik van ruwe zeep of scrubben, omdat dit verdere irritatie kan veroorzaken.

Aftersun aanbrengen:
Breng na het afkoelen van de huid een milde vochtinbrengende aftersun aan zoals NIVEA Sun After Sun Hydrate Spray om je huid te kalmeren en verlichting te bieden na de zon om de tekenen van een door de zon beschadigde huid te helpen hydrateren en verzachten. Vermijd producten met vaseline of een hoog gehalte aan vetstoffen, omdat deze de warmte kunnen vasthouden en de zonnebrand kunnen verergeren.

Blijf gehydrateerd:
Drink voldoende water om uitdroging te helpen voorkomen, wat de effecten van overmatige blootstelling aan de zon kan verergeren. Vermijd alcohol en cafeïne, want die kunnen het lichaam nog verder uitdrogen.

 

Neem pijnstillers of ontstekingsremmers: Zonder recept verkrijgbare pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen de pijn verlichten en ontstekingen verminderen die samenhangen met blootstelling aan de zon. Volg altijd de instructies op de verpakking en raadpleeg indien nodig je arts.

Bescherm tegen verdere blootstelling aan de zon:
Terwijl je huid geneest, is het cruciaal om je huid te beschermen tegen verdere blootstelling aan de zon. Blijf in de schaduw, draag beschermende kleding en smeer zonnebrandcrème met een hoge SPF op alle blootgestelde huid als je naar buiten gaat. 

Ga naar de eerste hulp
Ga bij ernstige overmatige blootstelling aan de zon direct naar het ziekenhuis voor professionele medische hulp.


BESCHERM JE HUID TEGEN BLOOTSTELLING AAN DE ZON MET NIVEA SUN

Dagelijkse bescherming tegen de zon is essentieel om de huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Of je je huid nu blootstelt aan zonlicht door ramen of geniet van een dagje aan het strand, het gebruik van zonnebrandcrème helpt de impact van schade door de zon op de huid te minimaliseren.

Het uitgebreide assortiment NIVEA SUN producten bevat meerdere toepassingsvormen met SPF's tot 50+. Van traditionele zonnebrandlotions die de huid voeden en hydrateren, zoals de NIVEA SUN Protect & Moisture Lotion SPF 50+, tot gezichtsspecifieke oplossingen die ook helpen om huidproblemen aan te pakken, zoals de NIVEA SUN UV Face Luminous 360 Anti-Spot Fluïde SPF50+

Ontdek NIVEA SUN Daily Protect SPF 50+, verrijkt met antioxidanten zoals zoethoutextract en vitamine E om de huid te helpen beschermen en hyaluronzuur voor een gladde huid, in een ultralichte formule voor de normale tot gemengde huid, ideaal voor dagelijks gebruik.

SAMENVATTING

Het ontkrachten van mythes over wanneer je kwetsbaar bent voor zonnestralen is cruciaal voor de veiligheid van je huid. Ook al bieden ramen en wolken gedeeltelijke bescherming tegen UV-stralen, het is mogelijk om bruin te worden of te verbranden bij langdurige blootstelling. In feite wordt het grootste deel van de UVB-stralen tegengehouden door ramen, maar de UVA-stralen kunnen er gemakkelijker doorheen dringen. Dit is de reden waarom het meestal wordt aanbevolen om beschermende maatregelen te nemen, zoals het dagelijks dragen van zonnebrandcrème of beschermende kleding, wanneer je bij ramen bent. 

FAQ's

Kun je door glas heen verbranden?

Ook al komt het niet vaak voor, je kunt verbranden door glas. De kans is kleiner dan wanneer je je in direct zonlicht bevindt, maar het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen zoals het aanbrengen van zonnebrandcrème, omdat je ook huidbeschadiging kunt oplopen door UVA-stralen, die pas jaren later zichtbaar wordt.

Kun je door wolken heen bruin worden?

Afhankelijk van de bewolking kan 50-90% van de UV-stralen door de wolken heen dringen en zo je huid bereiken. Zelfs als je de zon niet op je huid voelt, zijn de UV-stralen die tot bruining leiden nog steeds aanwezig. Deze verhogen ook het risico op huidbeschadiging.

Kunnen UV-stralen door dubbele beglazing?

Een set ramen met dubbele beglazing filtert een groot deel van de UVB-stralen en ongeveer een derde van de UVA-stralen, wat betekent dat het langer duurt om bruin te worden. Door de doorgang van schadelijke UVA-stralen is het risico op zonneschade echter nog steeds aanwezig, dus zorg ervoor dat je preventieve maatregelen neemt.

Kun je bruin worden in de schaduw?

Het is mogelijk om bruin te worden of te verbranden in de schaduw. Je hoeft zelfs niet in de volle zon te staan om bruin te worden. Door reflectie op bepaalde oppervlakken kan UV-licht op je huid terechtkomen, waarna je huid het absorbeert. Dit is vooral het geval als je in de buurt van de zee bent, bij een zwembad of als er sneeuw ligt.

Op welk moment van de dag moet je de zon vermijden?

Breng tijd door in de schaduw wanneer de zon het sterkst is. In Nederland is dat tussen 11.00 en 15.00 uur van maart tot oktober.