WAT IS BMI?
DE BMI-FORMULE
Je BMI bereken je met de BMI-formule. Je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte. Leeftijd en gewicht spelen ook een specifieke rol bij het uitrekenen van je BMI. De formule voor het vinden van je eigen ideale gewicht is als volgt: (lichaamsmassa in kilogram)/(hoogte in meters)².
BEREKEN JE BMI
WAT GEEFT DE BODY MASS INDEX AAN?
BMI-TABEL VOOR VOLWASSEN MANNEN EN VROUWEN
UITZONDERINGEN IN DE BMI-TABEL
WANNEER HEB JE ONDERGEWICHT?
Ondergewicht is net zo ongezond voor je lichaam als overgewicht. Om je lichaam en vooral je immuunsysteem te laten werken, moet je zeker letten op een uitgebalanceerde toevoer van voedingsstoffen. Komt jouw BMI-berekening onder de 18,5 uit (m.u.v. de hierboven benoemde uitzonderingen), dan heb je ondergewicht. In dat geval kun je het beste naar een arts gaan voor dieetadvies.
Ondergewicht kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als dit te wijten is aan een vrijwillige beslissing zoals voedselonttrekking of voedseltekort (anorexia) of veroorzaakt wordt door braken (boulimia), raden wij je aan om een arts te raadplegen. Deze eetstoornissen kunnen zowel mannen als vrouwen treffen, ongeacht hun leeftijd. In veel situaties is hulp van de sociale omgeving en/of specialisten nodig om op de lange termijn een verandering in voeding en mentaliteit teweeg te brengen.
Andere oorzaken van ondergewicht zijn onder meer metabole ziekten zoals hyperthyreoïdie of diabetes, parasieten, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, voedselintoleranties of leverziekten. Psychische factoren, zoals stress, kunnen ook leiden tot een gebrek aan eetlust en tot ondergewicht.
PAK JOUW ONDERGEWICHT AAN MET DEZE LIFESTYLE VERANDERINGEN
WANNEER HEB JE OVERGEWICHT?
De term overgewicht kan betrekking hebben op drie categorieën: overgewicht (waarbij de BMI tussen 25 en 30 ligt) en ernstig overgewicht (met een BMI boven de 30). Als je overgewicht hebt moet je in ieder geval een arts en een diëtist raadplegen, omdat er een risico bestaat op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Voor een meer betrouwbaar overzicht van je type overgewicht kun je je arts raadplegen. Samen met je arts analyseer je de samenstelling van je lichaam in termen van percentage lichaamsvet, spiermassa en water. Van daaruit stel je doelen die niet noodzakelijkerwijs alleen gericht zijn op het verminderen van het lichaamsgewicht. Om vooruitgang te meten, worden vaak metingen gebruikt zoals kleermakers dat doen. Meet voor je start met een nieuw voedingsschema de kritische punten zoals je buik, taille en borst. Vervolgens meet je deze maten gedurende een langere periode, of voel je vanzelf dat je kleding wat losser gaan zitten. Het voordeel: eventuele gewichtsschommelingen als gevolg van het vasthouden van water of je menstruatiecyclus, die als extra kilo's op de weegschaal zouden verschijnen, zullen je meting niet verstoren. Door te meten zal je zien dat je centimeters blijft verliezen.