Vrouwen met jeukende huid

Oorzaken van een jeukende huid & tips

Ontdek wat jeuk veroorzaakt en wat de beste behandelingen tegen jeuk zijn

Hulp bij jeukende huid: Oorzaken, behandelingen en tips

Een jeukende huid kan onaangenaam en irritant zijn, maar als je je zorgen maakt over je jeukende huid zul je blij zijn te horen dat het meestal geen teken is van iets ernstigs. 

Dus... wat veroorzaakt een jeukende huid? Er zijn vele redenen waarom je last kunt hebben van een jeukende huid. De beste manier om te bepalen wat de oorzaken zijn, is om het te categoriseren. Dit kan gebeuren aan de hand van het gebied dat jeukt en of er bijkomende symptomen zijn, zoals een jeukende huid met of zonder uitslag

Jeukt je huid op je gezicht, je lichaam of overal?

Het lichaam

Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk is een droge huid, seizoensgebonden allergieën of wanneer je huid in contact is geweest met iets irritants. Andere oorzaken van jeuk aan het lichaam kunnen verband houden met insectenbeten zoals muggen, spinnen of andere insecten. Deze beten zijn zo klein dat je ze vaak niet ziet, maar wel jeuk ervaart. Zulke insectenbeten zijn meestal niets om je zorgen over te maken, maar als de jeuk aanhoudt, raden wij je aan een arts te raadplegen voor verder onderzoek. 

Het gezicht

Jeuk in het gezicht komt het meest voor in de winter, omdat de koude, droge lucht kan leiden tot een droge, geïrriteerde huid in het gezicht. Seizoensgebonden allergieën of omgevingsallergieën kunnen overal jeuk veroorzaken, met name in het gezicht. Andere oorzaken van jeuk in het gezicht zijn voedsel-/medicijnallergieën en rosacea, een huidaandoening die jeuk en tintelingen op de wangen veroorzaakt.

Overal

Dit wordt vaak in verband gebracht met huidaandoeningen zoals eczeem, xerose, schurft of brandwonden. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar als de jeuk lang aanhoudt, kan het de moeite waard zijn om je te laten controleren, omdat jeuk aan alle kanten verband kan houden met onderliggende ziekten zoals leverziekten, nierziekten, diabetes, schildklierproblemen, bloedarmoede en lymfeklierkanker.


Jeuk maar geen uitslag?

De meest voorkomende oorzaak van een jeukende huid zonder uitslag is weer een droge huid. Deze droge huid is meestal het gevolg van omgevingsfactoren, als je te lang in de zon bent geweest, koude winteromstandigheden, droge omstandigheden of zelfs een huid die te veel wordt blootgesteld aan water. Een droge huid wordt ook vaak erger naarmate iemand ouder wordt, omdat onze huid na verloop van tijd wat van haar natuurlijke oliën verliest. 
Groep vrouwen lachend

Jeukende huid gedurende de nacht?

De technische term voor nachtelijke jeuk is nocturnale pruritus, die zo onaangenaam kan zijn dat je er slapeloze nachten van kunt krijgen. De oorzaken van nachtelijke jeuk kunnen worden onderverdeeld in: 

- Natuurlijke oorzaken 

- Medische oorzaken
Natuurlijke oorzaken van jeuk 's nachts hebben meestal te maken met het circadiane ritme; dit is de interne cyclus van 24 uur die het lichaam doorloopt als reactie op de omgeving. Dit kan leiden tot een jeukende huid 's nachts, omdat zowel de bloedstroom als de lichaamstemperatuur 's avonds toenemen; deze stijging van de huidtemperatuur kan ervoor zorgen dat je huid jeuk krijgt. Volgens het circadiane ritme geeft je lichaam ook bepaalde stoffen vrij gedurende de dag, dit verschilt ook per tijdstip. Gedurende de nacht geeft je lichaam meer cytokinen af, die ontstekingen kunnen doen toenemen, evenals een vermindering van de productie van hormonen zoals corticosteroïden die ontstekingen verminderen.   

Verschillende medische aandoeningen leiden tot nachtelijke jeuk, maar het is belangrijk dat je naar je huisarts gaat voordat je besluit dat dit de oorzaak is en probeert het te behandelen. De medische aandoeningen omvatten: huidziekten (zoals eczeem), insecten (schurft, luizen of bedwantsen), nier- of leveraandoeningen, bloedarmoede, schildklierproblemen, leukemie of lymfoom of zelfs zenuwaandoeningen. 

Je geest kan namelijk een van de vele oorzaken van jeuk zijn. Het gevoel van jeuk kan 's nachts intenser worden, omdat je overdag drukker bent en dus meer afgeleid bent van het gevoel, terwijl je geest zich 's nachts kan fixeren op het jeukende gevoel, waardoor het erger lijkt dan het is.
Vrouw die bodylotion aanbrengt

Behandeling bij een jeukende huid

Er bestaan verschillende behandelingen tegen jeuk, waarvan de meeste thuis kunnen worden uitgevoerd. Voor een directe remedie tegen jeuk raden wij je aan een koel nat kompres op de jeukende plek aan te brengen. Een handdoek met koud water gedurende 5 tot 10 minuten kan zeer effectief zijn als remedie tegen een jeukende huid overal. 
Twee meisjes lachend
Voor andere remedies tegen een jeukende huid, met name een jeukende huid die wordt veroorzaakt door droogte, moet je in de eerste plaats je huid hydrateren. Wij raden je aan een langdurige vochtinbrengende crème of lotion te gebruiken die intensieve verzorging biedt, wij raden de NIVEA Rich Nourishing Body Lotion aan


Als je huid jeukt en droog is door overmatige blootstelling aan de zon, raden we je aan een vochtinbrengende after-sun crème met aloë vera te gebruiken, zoals onze Hydraterende After Sun Lotion. Deze biedt onmiddellijke verlichting en hydrateert de huid tot 48 uur lang. 

 
Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan een vochtinbrengende crème of dagcrème zonder parfum te gebruiken, zoals onze Kalmerende 24 uur vochtinbrengende dagcrème. Deze dagcrème biedt je huid niet alleen vocht, maar ook SPF 15 en ondersteunt de natuurlijke weerstand van je huid tegen irritaties.

Hoe kan je jeuk voorkomen?

Om jeuk te voorkomen zijn er voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Dit kunnen voorzorgsmaatregelen zijn in de producten die je gebruikt, de omgeving waaraan je je huid blootstelt en zelfs de kleding die je draagt.  

Wat betreft de omgeving waaraan je je huid blootstelt, moet je extreme temperatuurschommelingen vermijden; de optimale omstandigheden om een jeukende huid te voorkomen zijn een neutraal vochtige omgeving. Als je gevoelig bent voor een droge huid en eczeem, is een luchtbevochtiger tijdens de winter aan te bevelen.  
 
De kleding die je draagt kan helpen om jeuk te voorkomen. Wij raden je aan loszittende, katoenen kleding te dragen en stoffen als wol en synthetische materialen te vermijden. Deze kunnen de huid verder irriteren en leiden tot hevige jeuk, vooral bij mensen met een gevoelige huid.

Conclusie

Het komt erop neer dat je je over jeuk niet al te veel zorgen hoeft te maken, want in de meeste gevallen is de oorzaak van jeuk vrij routinematig en kan het geen kwaad. Als je merkt dat de jeuk langere tijd aanhoudt, kun je het beste een arts raadplegen voor een nader onderzoek.

Als je toekomstige problemen met een jeukende huid wilt voorkomen, moet je de omstandigheden waaraan je je huid blootstelt en de producten die je op je huid aanbrengt in de gaten houden. Zoals gezegd komt de meest voorkomende oorzaak van een jeukende huid voort uit een droge huid - om dit te voorkomen, bekijk ons assortiment bodylotions en kies de juiste voor jou.


Vrouw die bodylotion aanbrengt